Asbjørn Mevassvik

Schubert for sang og gitar: tekniske og musikalske problemer

Innledning: Det som i sin tid fikk meg til å fatte interesse for Schubert var ikke sangene hans, men orkestermusikken. Femte-, åttende- og særlig niende symfoni vakte stor begeistring hos meg (og gjør det fortsatt). Først senere, etter å ha hørt et radioprogram om sangsyklusen ”Winterreise”, stiftet jeg bekjentskap med sangene. Spesielt sangsyklusene ”Die schöne Müllerin” og ”Winterreise” hadde stor slagkraft; til tider var jeg helt fiksert på disse.

Etter hvert kom jeg inn på tanken at det kunne være mulig å fremføre noen av disse sangene med gitar i stedet for med piano. Så jeg skaffet meg notene til ”Winterreise” og forsøkte å spille klaverstemmen på gitar. Det skulle vise seg å være mye vaskeligere enn jeg trodde, men noen av sangene så da ut til å kunne fungere. Noen fullførte arrangementer ble det likevel ikke på dette stadiet.

© Asbjørn Mevassvik, 2007

Click on the image for the full text

© Website developed by Iain C. Phillips